Contact

Volg ons!

Op de achterzijde van ROCCO's allereerste "single" Marina, schreef de muziekuitgever :
ROCCO GRANATA (De mijnwerker werd opnamester)
Rocco werd geboren in Italië in augustus 1938. Op 10-jarige leeftijd vertrok hij naar België omdat zijn vader was aangenomen in de Belgische mijnen.
Op 18-jarige leeftijd vergezelde hij zijn vader naar de mijn waar hij van 's ochtends tot' s avonds hard werkte. In zijn zeldzame momenten van ontspanning had hij nog de kracht om een muziekbandje te vormen en tijdens de weekends te spelen in een grote brouwerij "Witte molen". Daar zong hij zijn eerste lied, getiteld "MARINA". Die avond was het enthousiasme van het publiek voor "MARINA" zo groot dat hij tot sluitingstijd minstens vijftien keer werd teruggeroepen en daarna was het elke keer dat hij "MARINA" zong een delirium in de zaal.
Rocco belooft, ondanks zijn jeugd, een zeer briljant artiest te worden. Hij brengt ons een heel nieuw genre.

De Witte Molen, gebouwd in 1920, is een vrij recente maar traditioneel opgevatte korenmolen, van het type bovenkruier (kettingkruier), stenen bergmolen (beltmolen).

In de 15de eeuw wordt er reeds melding gemaakt van een molen op deze plaats. Aanvankelijk stond er een standaardmolen. De Duitsers brandden de standaardmolen af in augustus 1914.

In 1920 werd de molen in steen herbouwd, aanvankelijk uitgerust met houten pestelroeden. De kap met het systeem van een kruiketting en de wieken werden overgebracht van de Molen Lambrechts in Everberg, waarvan de romp nog bestaat.

INVENTARIS ONROEREND ERFGOED 2023: Witte Molen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41444 (geraadpleegd op 15 februari 2023).

Vanuit het buitenland laat niemand minder dan Rocco Granata ons zijn bezorgdheid horen. De man die zijn carrière begon in de Witte Molen dankzij Jules Nijs, uitbater van dancing de Witte Molen en jukeboxhandelaar, is het monument blijkbaar nooit vergeten: “De Witte Molen heeft een plaatsje in mijn hart. Het doet me aan mijn beginjaren denken. Het is een unieke plek en ik hoop dat het snel goed komt met de renovatie van de molen.”
Dirk Van De Gaer, Nieuwsblad Woensdag 8 februari 2017

fOTO’s : Lotte GORIS (wikipedia), screencaps ROB tv, Aarschot.weleer.be, Eigen foto’s

Contact info
Social Profiles:

Registreer

Geen permissie om te registreren