Contact

Volg ons!

Oliver Evans was een Amerikaans uitvinder en realiseerde de eerste volautomatische watermolen. Eén van zijn uitvindingen was de “hopperboy”. Vroeger was mankracht nodig in een omslachtig proces om het pas gemalen meel te laten afkoelen. Het werd eerst op een werkvloer open geharkt en na afkoeling weer samengebracht. Evans liet het in een kuip vallen waarin een grote kam draaide. Door de stand van de lamellen in de kam werd het meel om en om gekeerd en naar het midden gedreven waar het door een gat naar beneden viel om afgezakt te worden.
Wanneer de ’s Hertogenmolens werden opgeruimd mocht Dirk Vansintjan het inventaris van objecten opmaken. Hij fotografeerde alles. Uit de diverse foto’s kon ik opmaken dat in feite alles aanwezig was om de watermolen volautomatisch te laten functionneren.
Niet eens zo verbazingwekkend, wetend dat Oliver Evans met zijn boek rondtrok in Europa om zijn octrooien te slijten.

In deze molen staat wellicht de grootste nog operationele kaapstander om een gigantisch sluisdeur te bedienen.

Op 23 november 2011 werden de ’s Hertogenmolens bekroond met twee prijzen ; de Provinciale Architectuurprijs Vlaams-Brabant en de Europa Nostra Award. De laatste werd overhandigd door zijn voorzitter de heer Jozef Van Waeyenberge.

Voor historische gegevens over deze molen verwijzen we graag naar de database van Molenecho’s ; wat betreft molens in Vlaanderen de meest volledige en uitgebreide ter wereld.
https://www.molenechos.org/molen.php?nummer=961

Contact info
Social Profiles:
Extra info

OPENINGSUREN

Het gebouw is HELAAS niet open voor publiek, de brasserie is elke dag open vanaf 11 uur.

Registreer

Geen permissie om te registreren